0532 000000

Nargile ve Nargile İçmenin Püf Noktaları

  • Nargile içmenin keyfine varabilmek için; öncelikle çekimi iyi olan bir nargile seçmelisiniz. Nargilenin zor çekmesi özellikle yeni kullanıcı için yorucu olabileceği gibi başağrısı da yapabilir.
  • “Tahliye Siboblu” nargile kullanmak, içim kalitesini yükseltmek için çok yararlı bir düzenektir. İçim sırasında nargilenin yanması halinde, nargile tadında acılaşma olur ve bu durum, içim kalitesini düşürerek keyfinizi kaçırabilir. “Tahliye Siboblu” nargilelerde, marpuçtan üfleyerek şişe içinden acılaşmış dumanı tahliye edebilirsiniz, bu nedenle; “Tahliye Siboblu” bir nargile, daima daha doğru bir seçimdir.
  • Mükemmel bir içiş keyfi için; nargilenizin hava kaçırıp kaçırmadığını kontrol etmelisiniz. Hava kaçıran nargilede tütün, tam olarak yanmayacak, bu durumda; dumanla birlikte hava da çekilecek içim kalitesi düşecektir
  • Tütün, lüleye sıkıştırılmadan, gevşek şekilde konulmalıdır. bu şekilde nargilenin çekişi kolaylaşacak, içimi daha zevkli olacaktır.
  • Tütünün saklanması çok önemlidir. Paketi açılan tütün, mutlaka hava almayan, ağzı hava sızdırmayan saklama kaplarında muhafaza edilmelidir. Tütün içindeki, ona tat veren ve uçucu olan aromaların uçması, tat kaybına neden olacaktır.
  • Tütün, lüleye konmadan önce, saklama kabı içinde, çatal veya benzeri bir araçla iyice karıştırılmalıdır. Böylece bekleme anında dibe süzülmüş olan aromatik şerbet, tekrar tütüne aktarılmış olacak, lezzet kaybı doğmayacaktır.
  • nargile tütününü sıkmamalı ve süzmemelisiz, şerbet içerisinde istenilen tadı veren aroma, tatlandırmayı artırmak için glikoz,  tütünü tutuşturmadan duman çıkarmasını sağlayan gliserin, uzun süre bozulmamasını sağlayan koruyucular vardır. Bu maddelerin oranlarıda h üretici firmalara ve ürün çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bu durum Üreticinin istediği tatları yakalaması ile ilgilidir. Bu maddeler 1 kg nargile Tütününün yaklaşık %75 ini oluşturmaktadır.aslında tütün burada taşıyıcı görevi görür, bütün tat ve lezzet bu şerbet içerisindedir. Şerbetin Süzülmesi durumunda tat kaybı olucak tütünden istenilen verim alınamayacaktır.
  • Deri ve vinneks marpuçlar tütün çeşidine göre ayrılmalıdır. Bu marpuçların koku emici özelliği vardır. Aromalı tütünlerde marpucun bir kez kullanılması bile aroma kokusun marpuca sinmesine sebeb olucaktır. Bir marpuç sürekli olarak tek çeşit ile kullanıldığında koku iyice marpuca sinecek ve içim kalitesi yükselecektir.

Deri ve vinneks marpuçlar uzun ömürlü değildirler. Üretildikleri ahşap, mukavva ve deri gibi malzemeler, nargilenin kullanım şartlarında oluşan nemden etkilenirler. Mukavva nemlenerek şişecek, marpucun çekimini güçleştirecektir. marpuç derisinde nemden dolayı kararmalar oluşacaktır, bu durum marpucun çürümeye başladığını göstermektedir. Marpucun hortum bölümünde ona formunu veren teller mevcuttur, bu tel üzerindeki kaplama zamanla kabaracak ve paslanma yapacaktır, şişen mukavvadan ve eskimeye başlayan bu tel üzerinden içim esnasında küçük parçalar koparak içiciye kadar ulaşacak ve rahatsızlık verecektir.

Eskimeye bağlı bütün bu bozulmaların dikkatli gözlenmesi ve marpucun gerek sağlık gerekse içim keyfi açısından sıklıkla yenilenmesi gerekmektedir.

  • silikon marpuçlar, yıkanabildikleri ve böylece üzerlerine koku sinmesine engel olunabildiği için tercih edilebilirler. Çok uzun ömürlü olan silikon marpuçları yıkamak yeterli olduğu için tütün cinsine göre ayırmaya gerek yoktur
  • takım ve lüleri ürün çeşidine göre ayırmak tercih meselesidir. Bu durum kafeler için stok demektir ve ek maliyet oluşturacaktır. İçim esnasında lüle içinden ser borusunun içine tütün şerbeti aktığı için koku kalacağı düşünülmektedir, Takımlar ve iç boruları metalden imal edilmiştir ve metalin koku tutma özelliği yoktur, ser borusunu harbi (fırça) ile yıkamak aroma kokusun gitmesi için yeterli olacaktır.

Lüleler topraktan imal edilmiştir ve kokuyu tutma özelliği vardır. Özellikle gül, nane,limon,portakal gibi keskin aromalı tütün kokusu rahatlıkla hissedilir. Bu sebebten lüleler tütün çeşidine göre ayrılabilir.

Kullanılmış lüle temizlendikten sonra içi su dolu bir kovada toplanarak

Ertesi güne kadar su içinde bırakılması lüle içindeki kokuyu alacaktır.

  • Nargile kömürü, nargile içiminde, nargile tütünü kadar önemlidir. Tütün ne kadar kaliteli olursa olsun; kömür kötü ise istenen verimi ve buna bağlı olarak arzulanan keyfi almak mümkün olmaz. Nargile kömürü olarak en ideal kömür, doğal odun kömürüdür.

Ancak bazı ülkelerde, coğrafi ve ekonomik yapıya veya nargile kültürüne bağlı olarak; meyve çekirdeklerinden, zeytin çekirdeğinden, yemiş kabuklarından ve talaşlardan kömür yapılmıştır. Un veya talaş haline getirilerek sönmesini engellemek üzere bu ham maddelere kimyasal malzemeler eklenerek üretilmiş olan kömürlerin, ülkemize de ithal edilerek kullanılmış olduğu bilinmektedir.. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, boğazda yanma, dil ve damakta uyuşma ve kötü tat bırakma gibi pek çok olumsuz etkisi görülen bu ürünler, doğal olmayışları nedeniyle nargileye uygunsuzlukları yüzünden şikayete uğramışlardır.

Nargile kömürü olarak; meşe olarak bilinen pırnal  ,  kübadan ithal edilen marabu kömürü ve endonezyadan gelen katkısız olan Hindistancevizinden yapılmış kömürler tercih edilmelidir.

Kalitesinden emin olduğunuz kömürü yakmak için uygun boyda köz tavası ve bacası kullanılmalıdır. Kömürler, tava içerisinde Pürmüz kullanarak tutuşturulur, daha sonra üzerine baca bırakarak 10 – 15 dakika kadar beklenir. Baca sayesinde tava içerisinde oluşacak hava akımı yanmayı hızlandıracaktır.

Kömür yakmak için elektrik ocağı da kullanılabilir. Eğer kömür ocak kullanılarak yakılıyorsa; ocak üzerinde tutuşturulmuş olan kömürler, önceden hazırlanmış “köz tavası” nın içerisinde yine baca kullanılarak 10 -15 dakika beklenmeli, iyice yanmaları sağlanmalıdır.

Kömürler hangi yöntemle yakılmış olurlarsa olsunlar tamamen yanmış olmaları, üzerlerinde asla siyahlık bulunmaması gereklidir. Üzerinde siyahlıklar bulunan, tam yanması sağlanmamış kömürler, nargileye hem hoş olmayan bir kömür kokusu ve hem de içim zevkini yok eden acı bir tat gelmesine sebep olur.

Son söz olarak; unutmayın ki, nargile içmek, bir keyif işidir.

Nargilenizden lülesinden tütününe, kömüründen marpucuna, kadar

her şeyiyle keyif almak sizin elinizdedir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.